Egy mesterséges intelligencia elvette a munkámat és nekem tetszik

|


21/02/2023 08:00
tenshiko
Manapság mindenki az AI-kon pörög. Sok embert hallottam szidni vagy éppen dicsőíteni őket, de egyikkel sem próbáltam még szót váltani. Idáig. Tarts velem ebben a blog bejegyzésben és elmesélem a Midjourney-vel szerzett tapasztalataimat és elárulom, hogyan forítottam hasznomra a Midjourney Bot csodálatos tudását a játékom szebbé tételében.

Mi az a Midjourney?

A Midjourney valójában egy kutatócsoport neve, akik létrehoztak egy mesterséges intelligenciát, a Midjourney Botot, ami képes másodpercek alatt létrehozni művészi alkotásokat képek formájában, az általunk meghatázott kulcsszavak alapján.

Ahhoz, hogy a botot ki tudd próbálni, csatlakoznod kell a csoport Discordjához. (Ha nem tudod mi az a Discord, gondolj rá úgy, hogy egy rakás chat szoba.) Ha bent vagy, egy sor szöveges parancs segítségével kommunikálhatsz a bottal és kérheted, hogy rajzoljon neked valamit.

Például, ha megkéred, hogy rajzoljon neked egy tizenéves fiút, arany hajjal, pszichedelikus rajzos stílusban ("teenage boy with golden hair in a psychedelic cartoon style"), akkor feldob neked 4 ezekhez hasonló képet:
Innentől pedig lehetőséged nyílik, hogy ezek valamelyikéből újabb variációkat, nagyobb felbontású, jobb minőségű verziót kérj vagy egy teljesen új eresztést ugyanazokat a kulcsszavakat használva.

Ha valami konkrétabbat szeretnél látni, akkor adagolhatsz neki képeket is és megkérheted újra, ugyanarra...
Na, jól van, elég a mókából. Lássuk, tudom-e valami hasznosabbra bírni!

Midjourney bot, mint concept artist

Mikor legutóbb concept artist nélkül maradtam, elkezdtem magamnak gyártani a rajzokat. Némelyik jól sikerült, némelyik... hát... Volt egy karakter, amelyikkel NAGYON sokat szenvedtem: a tündér. Kerülöm a spoilereket amennyire lehet, úgyhogy inkább csak a kinézetéről fogok beszélni, de arról nem, hogy mi lesz a szerepe a mesében.

A tündér. Egy mágikus, látszólag emberi lény, de szerettem volna ha mégis szinte már természetfeletti jegyeket hordozna. Úgy döntöttem, ciánkék haja lesz. Szoros kapcsolatban van a természettel, ezért adtam rá egy virágkoszorút és a hajában is elrejtettem pár virágot.
Elég jó kézdés volt, de esküszöm, nem tudtam egy rendes arcot rajzolni neki. Nem szeretném ha minden karakterem vagy nagymama vagy fiatal insta model lenne. Annál is inkább, mert ez a karakter egy bölcs, tapasztalt, kedves és kicsit "anyukás" nő. De úgy éreztem, ennek egy része nem jön át az én rajzomon. Eltettem kicsit a koncepciót a fiókba és mással kezdtem foglalkozni. Hátha időközben megjön az ihlet.

A Midjourney színre lép.

Mivel már régóta zavart, hogy nem jutottam sehova ezzel a koncepcióval, úgy gondoltam megkérem Midjourney botot, hogy segítsen.
Szerettem volna olyan képeket kapni, ami stílusában hasonlít a játékra, ezért adtam neki néhány screenshotot és karakter referenciát, majd kértem tőle egy szép hölgyet, virágokkal a hajában ("beautiful lady with flowers in hair"). És hát kaptam is néhány... érdekes képet.
Gondolom, a mi nagyfejű rajzfilmes stílusunk keveredett a realisztikus festményekkel és ezt a furcsa kinézetet eredményezte. Azért nem olyan rosszak! A második szettben volt is egy amelyiknek kifejezetten szép az arca és szívesen használnám referenciaként, a naaaagyon hosszú nyaka ellenére is.

Ok, szóval nem rossz, próbáljunk ki még néhányat! De változtassunk a kulcsszavakon, mert nyilvánvaló, hogy nem adtam elég információt a botnak. Megváltoztattam a kulcsszavakat arra hogy: szép hölgy, világoskék haj, virágok a hajában, rajzfilmes stílus ("beautiful lady, light blue hair, flowers in hair, cartoon style"). Adtam neki még néhány screenshotot is, remélve, hogy az eredmény közelebb lesz a játék stílusához.
Na, ez az! Jó az irány! De ezek a lányok kicsit túl fiatalok a bölcs anyuka karakterhez. Mi történik ha az életkorát is beírom a kulcsszavak közé?
Oké, szóval a nők 40 felett elkezdenek szemüveget növeszteni... XD
Imádom, hogy valójában egyikükön sincs ténylegesen szemüveg, de az AI nem tudott "dönteni" hogy legyen szemüvegük, vagy ne. Hát, vegül is így is meg lehet oldani. :D
De tudod mit? Nekem se sikerült egy rendes arcot rajzolnom, szóval ki vagyok én, hogy ítélkezzek? Szép munka, AI! Ügyes vagy.

Még néhány apró finomítás és újragenerálás után végül elértünk egy olyan képhez, amit tényleg tudok referenciaként használni.
Igen, tudom, az ő arca is nyomokban szemüveget tartalmaz, de nagy átlagban tetszik a kinézete. Olyan a szeme amilyet szerettem volna, tetszik a haja és az alakja is sokkal reálisabb. Úgyhogy beröffentettem a jó öreg Photoshopot és átdolgoztam a meglévő karakteremet az új, bot-csinálta kép alapján.

Íme az előtte-utána...

Tanulság

Akkor ez most egy hasznos eszköz?
Egy grafikusnak, igen. Borzasztóan.

Nem azt mondom, hogy most itt fel is hagytam a saját karakterek rajzolásával. Egyáltalán nem. De ez egy remek módszer, hogy az ember találjon egy kis inspirációt, vagy átlendüljön egy alkotói válságon.

De nem fogja elvenni a munkádat?
Én azt mondom: még nem.

Kísérletezhetnék tovább (és valószínűleg fogok is), hogy még jobb eredményt kapjak a fentinél. De egyelőre ezek a képek elég messze állnak a játék stílusától. Tehát ebben a formában nem tudom őket egy az egyben felhasználni. Arról nem is beszélve, hogy az animációkhoz és egyebekhez, még ha tökéletes képeket kapnék, akkor is reprodukálnom kéne őket Photoshopban és felvagdosni, hogy animálni lehessen őket. Be is kell tölteni némi űrt. Például, ahogy a karakter mozog, bizonyos részei lathatóvá fognak válni, amik ezeken a képeken rejtve vannak. Mint pl a hajának az a része, amit a teste itt kitakar.

Ezt még mind el kell végezni mielőtt egy karakter megjelenhetne a játékban. Mivel részben grafikusként dolgozom és gyakorlott vagyok Photoshopban, ez nekem nem akadály. De egy programozónak, aki sosem csinált ilyesmit, nagyon nehéz lenne - ha nem lehetetlen -, hogy egy az egyben felhasználja az AI által generált képeket ahelyett, hogy egy valódi grafikust alkalmazna.